O tym, że odpowiednio zbilansowana dieta i dobór pewnych składników wspomaga nasze zdrowie, wiadomo od dawna. Przedstawiamy listę wybranych najzdrowszych potraw, które realnie mogą przyczynić się w walce ze starzeniem.
Niektóre pokarmy, które opisano w poniższych rozdziałach, zawierają składniki mające działanie ochronne przed wieloma chorobami. Warto wdrożyć je do swojej codziennej diety.
Według oficjalnych badań Monako, Japonia i Singapur to kraje, w których statystycznie ludzie żyją najdłużej. Udowodniono także, że istotnym elementem egzystowania mieszkańców tych państw – poza zdrowym stylem życia – jest odpowiednia dieta.
Marchew
Marchew jest w kuchni polskiej powszechnym składnikiem wielu potraw. Dodawana jest do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek czy sałatek. Poza walorem smakowym to warzywo posiada wysoką zawartość beta-karotenu oraz karotenoidu.
Beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A, wpływa pozytywnie m.in. na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego czy wzroku. Dodatkowo blokuje procesy oksydacyjne, co w praktyce oznacza, że zmniejsza rozwój choroby nowotworowej. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy A, dlatego ważne jest dostarczanie jej w codziennej diecie.
Pigment zawarty w marchwi to także przeciwutleniacz, którego działanie może chronić przed starzeniem się.
Badanie wykazały, że najlepsze dla zdrowia człowieka jest spożywanie surowych warzyw, ponieważ tylko takie zachowują swoje składniki odżywcze. Istnieją jednak sposoby przyrządzania marchwi w taki sposób, by pozostało w niej to, co najzdrowsze.
Cytrusy
Do cytrusów zaliczyć można owoce dostępne niemal na całym świecie, do których należą m.in. pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki czy mandarynki.
Przez długi czas zalecano spożywanie owoców cytrusowych ze względu na dużą zawartość witaminy C. Jednak właściwości tych owoców są znacznie szersze. Dodatkowo bogate są w inne makroskładniki, w tym cukry, potas, kwas foliowy, wapń, magnez, witaminę B-6.
fot. panthermedia
Cytrusy to również owoce bogate we flawonoidy, kumaryny i karotenoidy, które mogą chronić ludzki organizm przed chorobami nowotworowymi oraz wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Według naukowców flawonoidy mogą zapobiegać chorobom spowodowanym otyłością.