Choroba wieńcowa, zwana także chorobą niedokrwienną serca, jest jedną z popularniejszych przypadłości układu krążenia. Schorzenie objawia się stałym lub napadowym niedokrwieniem serca spowodowanym znacznym zwężeniem, a także w wielu przypadkach zamknięciem światła tętnic wieńcowych, które odżywiają mięsień serca. Choroba jest poważnym schorzeniem, dlatego tak istotna jest profilaktyka, w tym odpowiednia dieta.
Czerwone wino wytrawne będące źródłem przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynia krwionośne, także powinno znaleźć się na liście produktów diety przy chorobie wieńcowej. Ponadto:
- orzechy włoskie oraz migdały – produkty te bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu antymiażdżycowym,
- czosnek – wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia krążenie oraz przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej,
- głóg – rozluźnia oraz rozszerza naczynia krwionośne,
- rozmaryn – pobudza krążenie,
- miód (gryczany oraz rzepakowy) – wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga także pracę mięśnia sercowego.
Co wykluczyć z menu
Bezdyskusyjnie należy odstawić sól, która wpływa na wzrost ciśnienia. Można ją zastąpić ziołami (wnoszą do diety wiele składników odżywczych).
Ważne! W diecie nie wolno wykorzystywać żywności wysoko przetworzonej (m.in. gotowych dań, sosów, kostek rosołowych). Ograniczyć w spożywaniu powinno się takie produkty jak:
- słodycze,
- tłuszcze twarde,
- tłuszcze nasycone,
- produkty bogate w cholesterol,
- kwasy tłuszczowe trans.
Ważne! Przed zmianą diety wpierw należy skonsultować się z kardiologiem.