Reklama:

Wyniki EKG (6)

Forum: Kardiologia dziecięca

Początkująca
03-12-2014, 19:09:52

Witam, ostatnio zgłosiłam się do szpitala z ostrym bólem w okolicy lewej łopatki i trudnościami z oddychaniem. Zaniepokoiły mnie wyniki ekg opisane tak :
RZM ok 95/min, niski woltaż załamków w aVF, brak progresji załamka R w V1-V4, zespół rSr w V1, V2 , QRS= 100 msek, płaskie załamki T w III, aVF V2-V4.
Ciśnienie 158/110
Dodam, że jestem 20-letnią kobietą .
Czy mogę prosić kogoś o interpretacje wyników?
Czy mam się z tymi wynikami zgłosić do kardiologa?
Proszę o odpowiedź .
Początkująca
03-12-2014, 19:10:37

Przepraszam, jeśli zły dział, nie wiedziałam gdzie napisać.
03-12-2014, 19:54:19

Najlepiej byłoby wkleić wynik samego wykresu EKG, bo interpretuję tylko na podstawie tego, co Pani napisała. Rytm jest dość szybki, być może z nerwów, być może z powodu bólu, trzeba zwrócić uwagę jak szybki rytm serca występuje u Pani na co dzień. Zespół sRs`w V1-V2, może wskazywać na przykład na niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa. Czas trwania zespołu QRS jest w normie. Płaski załamek T w III odprowadzeniu nie musi być patologią. Natomiast, co do opisu płaskiego załamka T w V2 -V4 wolałbym jednak zobaczyć wynik badania EKG. Na kształt załamków te może wpływać zarówno wpływ układu współczulnego czy przywspółczulnego, jak też równowaga jonowa organizmu. Nie musi to przy braku dolegliwości wskazywać na jakąś konkretną patologię.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
Początkująca
03-12-2014, 20:10:41

Niestety nie dostałam wyniku badania EKG, tylko taki opis.
Co do ciśnienia, często mam podwyższone (nie zawsze).
Często kłuje mnie w okolicach serca, a jak zgłosiłam się na IP ból był nie do wytrzymania i nasilał się właściwie przy każdym ruchu (schylanie się, poruszanie ręką)
Dodam, że tego dnia nie miałam żadnych sytuacji stresowych, wystąpiło to w trakcie chodzenia ok. godziny 10 rano.
Miałam również robione badania krwi i jedyne odchylenia od normy to :
Płytki krwi : 453,00 tys/ul
Leukocyty: 12,90 tys./ul
Dodam, że przy każdym badaniu krwi wynik leukocytów jest zawsze powyżej normy
04-12-2014, 20:32:43

Ból w okolicy żeber / klatki piersiowej, który zmienia się w zależności od faz oddychania lub poruszania się pacjenta, nie jest bólem stenokardialnym (związanym z niedokrwieniem mięśnia sercowego).
Przyczyn należy szukać gdzie indziej, to znaczy może to być ból rzutowany z kręgosłupa, może to być nerwoból międzyżebrowy itp. kłujący ból w okolicy lewej okolicy piersiowej, czasami ból w obrębie dolnej części klatki piersiowej jest też bólem rzutowanym z przewodu pokarmowego.
T.Markowski - lekarz Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
gość
23-01-2015, 10:01:57

Dzień dobry, mam pytanie dotyczące mojego wyniku ekg. Wizytę u kardiolog mam dopiero w poniedziałek i bardzo się denerwuję. Opis z automatu. Tacy kardiologii zatokowa, poszerzenie załamania p, możliwość hiper trofea lewego przedsionka, nie zupełny blok prawej odogi pęczki his, ekg na pograniczu normy. P= 168 ms, PQ (PR)=200 ms. Tętno 108/min. Byłam bardzo zestresowany. Nie mam nadciśnienia. Ciśnienie zazwyczaj 110/70. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co mi jest.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: