Najnowsze badania pokazują, że o kondycji serca świadczy nie tylko poziom cholesterolu, ale też to, co dzieje się w naszych jelitach. Metaanaliza obejmująca 30 badań z udziałem prawie 49 tys. osób potwierdziła, że wysokie stężenie związku TMAO (produktu przemiany materii powstającego z czerwonego mięsa i innych produktów zwierzęcych) zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych o 41%, a ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny aż o 55% [1] Tymczasem, według raportu „Czy Polacy znają Przepis na dobre życie?”[2], ponad połowa Polaków po przebytym zawale wciąż regularnie sięga po słodycze, a 42% wciąż spożywa czerwone mięso, przy jednoczesnym niskim spożyciu warzyw, owoców i ryb. Eksperci podkreślają, że bez zmiany codziennych nawyków żywieniowych trudno mówić o skutecznej profilaktyce sercowej.





